stu
8

U koliko se neki proizvod želi ponuditi kupcu potrebno ga je i poznavati, kako bi u ostalom kupac/gost znao za što izdvaja novac. Craft pivarstvo je dosta mlada grana gospodarstva na području naše regije, a osobito na teritoriju Bosne i Hercegovine, te iz tog razloga dolazimo do činjenice da je tržište sasvim malo upoznato sa domaćim craft pivom. Najčešće prvi kontakt sa tržištem imaju ugostiteljski radnici, što čini logičnim da edukaciju o ovoj temi treba započeti od njih samih. Poučeni iskustvom, čovjek je najbitnija karika u poslovnom lancu od ideje – proizvodnje – distribucije i PRODAJE krajnjem korisniku. U koliko je ugostitelj (konobar) nedovoljno zainteresiran i informiran o craft pivu (ili bilo kojem drugom proizvodu) koje prodaje, odrazit će se negativno na prodaju, a što na kraju ne zadovoljava nikoga u lancu distribucije (proizvođač – distributer – vlasnik/ugostitelj) pomenutog proizvoda. Glavni razlog što smo ovaj tekst objavili na našoj web stranici je taj da ovo bude kratki uvod u svijet piva. Slijedećih par crtica o craft pivu namjenjeni su prvenstveno konobarima, ali i vlasnicima objekta, distributerima itd.

 1. Što je pivo?

Pivo je jedan od najstarijih prehranbenih proizvoda (oko 8000 godina). Karakteriziraju ga miris, okus, gaziranost i alkohol. Nekad prije pivo je služilo i kao za život bitna namirnica, kada je promovirano kao zamjena vodi  jer je voda bila zagađena i opasna.

 

 1. Što je Craft pivo?

Craft pivo ili zanatsko pivo je poteklo iz Amerike, gdje je i najrazvijenije. Proizvodi se u nemjerljivo manjim količinama nego industrijske pivovare, i to ne više od 6 milijona barela godišnje. Craft pivovara je nazavisna i inovativana, te za proizvodnju koristi isključivo samo prirodne sastojke (hmelj, kvasac, jemeni/pšenični slad i voda).

Sl. 1 Ječmeni slad i hmelj glavni sastojci u pivu

 

Craft pivari najčešće proizvode pivo stila ‘ALE’, dok velike industrijske pivovare proizvode pivo stila ‘LAGER’.

 1. Što je, i koja je razlika između Ale i Lager piva?

Osnovna tehnološka razlika je u vrsti kvasca koji i stvara pivo,tako da ‘ALE’ kvasci fermentiraju pivo na sobnoj temperaturi (18-21°C), a ‘LAGER’ kvasci započinju vrenje pri 6-8°C i zato se naziva hladnim vrenjem, a završava na 9-18°C.

Ale piva (craft piva najčešće) su bogatija okusom, mirisom, postojanija je pjena, nepasterizirana i nefiltrirana su pa zbog toga su i mutnija. Dosta često su bogatija alkoholom nego lager piva. Postoji  nekoliko glavnih vrsta ‘ALE’ piva, ali najpoznatiji je stil Pale Ale (npr. Trojansko Pale Ale 😉  ).  Piju se na temperaturi od 6-8C®

Sl. 2 Prikaz različitih stilova piva visokog vrenja (18 do 21°C)

 

Lager  industrijska piva su u većini slučajeva bez posebnog mirisa i okusa, te su bistrija i bez specifičnog indetiteta. Ne koristite se isključivo prirodne sirovine nego i ekstrakti, razni aditivi itd., što ih među ostalim i čini cjenovno prihvatljivijim. Piju se na tempraturi od 3-5°C

 1. Kako se proizvodi craft pivo?

Proizvodi se u zanatskim okvirima malih ili mikro pivovara. Nekoliko je glavnih faza pri proizvodnji craft piva:

 • Priprema vode- količina vode potrebna za ukomljavanje i ispiranje slada
 • Ukomljavanje-  kod pivarstva ukomljavanje je enizmatska konverzija škroba i ostalih sastojaka slađenih žitarica u fermentabilne i nefermentabilne šećere. Fermentabilni šećeri su kasnije tokom fermentacije glavna hrana kvascima koji ih pretvaraju u alkohol i CO2.
 • Kuhanje- važan proces pri proizvodnji piva. Kuhanje je bitno jer dolazi do sterilizacije piva kojom ubijamo bakterije i gljivice nepoželjne tokom proizvodnje, događa se koagulacija proteina iz sladovine, ubacivamo hmeljeve (za gorčinu pri početku kuhanja, za aromu i okus pri kraju kuhanja), te dio vode isparava i tako dobivamo željenu gustoću šećera u pivu.
 • Hlađenje- zahmeljenu sladovinu potrebno je što prije ohladiti na željenu temperaturu kako ne bi došlo do infekcije.
 • Fermentacija- proces u kojem kvaščeve gljivice se razmnožavaju i pretvaraju fermentabilne šećere u alkohol i CO2.
 • Punjenje- nakon fermentacije i odležavanja, pivo je spremno za punjenje u boce ili kegove (bačve).
 1. Zašto je cijena craft piva viša nego industrijskog piva ?

Spomenuto je u tekstu iznad, ali napomenuo bi i detaljnije. Naime, cijena proizvodnje craft piva zbog korištenja isključivo prirodnih sirovina je skuplja, zatim zakon velikih brojeva je također u igri jer proizvodnja manjih količina zahtjeva veću dobit da bi opstala craft pivovara. Ali ključna stvar u odabiru onoga što želimo kupiti je po poznatoj poslovici ‘koliko para toliko muzike’. Uzmimo li u obzir uživanje u kvalitetnijem i zdravijem pivu, nemjerljivo manje problema sa mamurnim danom poslije ;), itd . shvatimo da jeftinije pivo dosta često na kraju je skuplje.

Sl. 3 Bogatstvo boja, okusa i mirisa

Sve više barova, pubova, restorana, trgovina i slično stavlja u svoju ponudu i craft piva, te će u jednom trenutku postati jako važno zbog konkurentnosti da osoblje zna prezentirati što pomenuti objekt ima u svojoj ponudi što će ga činiti prosječnim ili iznad prosječnim.

 

TROJANCI